Vakuudetonta lainaa eli kulutusluottoa voidaan harkita silloin, kun lähdetään tekemään isompia hankintoja. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi auton hankinta, hintavampi matka tai oman kodin remontointi tai perusparannustyöt. Vakuudetonta lainaa voidaan myös hakea yleisemmin arjen kulutukseen silloin, kun halutaan tehdä hankintoja joustavammin.
Lainatarjoukset on järkevää aina kilpailuttaa ennen lainan ottamista. Kilpailuttamisen tavoitteena on löytää mahdollisimman edullinen lainatarjous hyödynnettäväksi sekä tarttua siihen. Vakuudettomien lainojen korot ja kulut vaihtelevat, koska jokainen lainanmyöntäjä määrittelee itse omien tuotteidensa hintatason. Lainan hinnoitteluun vaikuttavat myös lainasumma, laina-aika ja hakemuksessa annetut hakijaa koskevat tiedot.
Lainojen kilpailuttaminen on helppo tehdä lainanvälittäjän avulla. Yhdellä hakemuksella voi kilpailuttaa jopa kymmeniä lainantarjoajia Omalaina.fi -sivuston kautta. Saat lainatarjouksia heti hakemuksen lähettämisen jälkeen, joten pääset vertailemaan niitä nopeasti. Mihin lainaa hakiessa kannattaa kiinnittää erityisestä huomiota? Tutustu aiheeseen tarkemmin alla.
Todellinen vuosikorko
Todellinen vuosikorko on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota vakuudettomia lainoja vertaillessa. Lainan koron päälle tulee vielä muita kustannuksia, kuten mahdollinen järjestelypalkkio, tilinhoitomaksu ja laskutuslisä.
Todellinen vuosikorko sisältää kaikki nämä sekä muut mahdolliset lisäkulut. Sen tarkoituksena onkin antaa lainan hakijalle työkalu, joka kertoo siitä, kuinka paljon laina maksaa. Se on myös hyvä vertailuarvo, jolla voi verrata eri lainatarjouksia toisiinsa.
Lainoja kilpailuttaessa kannattaakin vertailla eri lainantarjoajien todellisia vuosikorkoja ja valita se vaihtoehto, joka on kokonaiskustannusten osalta kaikkein edullisin.
Lainan takaisinmaksuaika
Lainan takaisinmaksuaika vaikuttaa suoraan kuukausittaiseen maksuerään ja lainan kokonaiskustannuksiin. Lyhyempi takaisinmaksuaika tarkoittaa sitä, että kuukausittainen maksuerä kasvaa suuremmaksi. Samalla laina maksetaan kuitenkin nopeammin pois, jolloin kustannuksia ei ehdi kertyä yhtä paljon.
Pidempi takaisinmaksuaika puolestaan pienentää kuukausittaista maksuerää, mutta samalla lainan kokonaiskustannukset kasvavat. Siten lainan takaisinmaksuaikaa ei kannata valita liian pitkäksi tai lainan kokonaiskulut voivat nousta kohtuuttoman korkeiksi lainasummaan nähden.
Ennen lainan ottamista kannattaa miettiä huolellisesti, minkälainen takaisinmaksuaika sopii itselle parhaiten. Oma taloudellinen tilanne on hyvä arvioida ja samalla harkita, kuinka paljon voit kuukausittain maksaa lainaa takaisin. Lyhyempi takaisinmaksuaika voi pienentää kokonaiskustannuksia, kun taas pidempi takaisinmaksuaika voi tarjota joustavuutta talouden hallintaan.
Kuukausittainen maksuerä
Kuukausittainen maksuerä on summa, jonka maksat lainasta joka kuukausi. Se koostuu lainan pääomasta ja siihen lisättävistä koroista sekä muista kuluista. Tärkeää onkin arvioida, kuinka suuri maksuerä sopii omaan taloudelliseen tilanteeseen.
Liian pieni maksuerä voi tarkoittaa, että lainan takaisinmaksu kestää pitkään ja kokonaiskustannukset kasvavat. Liian suureksi kuukausierää ei kuitenkaan kannata asettaa. Ota siten huomioon oma taloudellinen tilanteesi ja arvioi, kuinka suuri maksuerä sopii sinulle parhaiten.
Kotitaloudet nostavat runsaasti kulutusluottoja arjen hankintoja ja kulutusta varten. Kun harkitset vakuudetonta lainaa, kiinnitä huomiota ainakin näihin keskeisiin seikkoihin. Vertaile eri lainantarjoajien todellisia vuosikorkoja, arvioi sopiva takaisinmaksuaika ja mieti kuukausittaista maksuerää. Näin voit tehdä paremman päätöksen ja valita lainan, joka sopii parhaiten omaan taloudelliseen tilanteeseesi.